Att lära sig ett nytt språk

jason

Om man köper hamburgare till sina barn hos en stor snabbmatskedja kan man få en bok i gåva i ett samarbete med Läsrörelsen. Flera av böckerna barnen får är relativt nyutgivna men det finns också en bok som har varit med ett bra tag, nämligen Camilla Mickwitz bilderbok Jason flyttar från 1979. Camilla Mickwitz var en finsk bilderboksförfattare som gav ut flera böcker som översattes till svenska under 70- och 80-talen. Om Jason kan man läsa i tre andra böcker och det finns också en serie med böcker om flickan Emilia, den första heter Emilia och de små tanterna.

Jason flyttar handlar om Jason och hans mamma Gudrun. Gudrun jobbar i en fabrik men hon blir av med jobbet när ingen längre vill köpa burkarna som tillverkas där.

flyttar

”Men i landet där Jason och Gudrun bor är det svårt att få arbete. Då flyttar de till ett annat land där Gudrun har fått arbete. Nu bor jag ingenstans, tänker Jason när han flyger iväg med Gudrun för att hinna till båten som ska föra dem till det andra landet.”

Väl på plats i det nya landet får Jason börja på daghem och det är först då som han kommer att tänka på att i ett nytt land pratar man ett annat språk. När han inte förstår vad de andra barnen säger och ingen förstår honom känner han sig ensam och utanför, faktiskt lite som ett riktigt litet barn som ännu inte lärt sig prata.

småbarn

När han leker tillsammans med småbarnen gör Jason en upptäckt, han kommer underfund med hur man lär sig ett språk. Han kan göra som småbarnen gör, titta, peka och härma. ”Om så där små barn kan lära sig ett språk då kan jag väl också, tänker Jason. Kanske till och med fortare för jag förstår allt möjligt annat bättre.”

Och visst lär sig Jason det nya språket och får kompisar att leka och prata med. Men hur ska han kunna hjälpa mamma? Om du lånar boken hos oss på biblioteket får du veta hur det går för mamma Gudrun.

Jason flyttar försöker berätta för ganska små barn hur det kan vara att komma ny till ett land och inte kunna språket. Den skildrar också hur lite barn ofta har att säga till om i beslut som påverkar deras liv. Runt omkring i Sverige idag finns det massor av barn som precis som Jason har fått lämna sitt hemland och nu ska lära sig sitt nya språk, svenska.

Camilla Mickwitz bok är positiv, bilderna är riktigt utrycksfulla och den framkallar säkert en känsla av nostalgi hos föräldrar födda på 70-talet. Men ändå kan jag inte låta bli att tänka, borde inte de hamburgerätande barnen och deras föräldrar få läsa en lite nyare och ännu bättre bok om hur det kan vara att komma ny till ett land och lära sig ett nytt språk? Vilken bok skulle du föreslå? Lämna gärna ditt förslag i kommentarsfältet.

/Lisa

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s