I blåbärsskogen

Elsa Beskow debuterade som barnboksförfattare redan i slutet av 1800-talet men är fortfarande aktuell. Sagan om den lilla, lilla gumman, Tomtebobarnen och Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin är några av böckerna som föräldrar och pedagoger ständigt frågar efter. Junibacken har haft en lekutställning med Beskowtema, det går att hitta fina muggar med de välkända figurerna i handeln, hennes böcker är översatta till många språk och nu är det snart dags för en familjeföreställning på Kulturhuset/Stadsteatern. I blåbärsskogen heter föreställningen som beskrivs som en dansteatersaga skapad av Birgitta Egerbladh, inspirerad av Elsa Beskows texter och bilder. Förställningen rekommenderas från 6 år.

Bild på böcker av och om Elsa Beskow

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill ni ”läsa på” lite inför föreställningen finns bilderböckerna på barnavdelningen på huvudbiblioteket. Elsa Beskow finns också representerad med flera titlar i Retrobibliotekets avdelning 1890-1910-tal. Är du nyfiken på vem Elsa Beskow var och vill veta lite mer om hennes författar- och konstnärsskap kan du låna en bok om henne, varför inte Solägget: fantasi och verklighet i Elsa Beskows konst av Stina Hammar. Du kan också läsa mera om henne i Alex författarlexikon, du loggar in med numret på ditt bibliotekskort och din pinkod.

Någon som inspirerats av Elsa Beskows litterära figurer är Kaj Attorps som 2002 kom ut med romanen Gredelins längtan. I romanen står relationen mellan tant Gredelin och farbror Blå i fokus och jag lovar dig, efter att ha läst boken kan du aldrig riktigt läsa bilderböckerna på samma sätt igen. Rekommenderas!

(P.S. Gredelins längtan finns som e-bok också.)

/Lisa

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s